donderdag 15 januari 2015

Nadelen op donderdag: vervangen door een robotje

We zijn al weer toe aan de laatste nadelen op donderdag. We hebben het al gehad over de smartphone in de slaapkamer, ontevreden kerstkinderen en sociobesitas. En vandaag gaan we het hebben over robots. En dan niet die schattige variant die je hier ziet.

Nee, de robots waar we het nu over hebben, die kunnen levens verpesten. Niet letterlijk natuurlijk, dat zou wel heel dramatisch zijn. Waar robots in films nog in staat zijn de hele wereld te vernielen, valt het wat dat betreft in het echte leven wel mee. Maar, figuurlijk levens verpesten, dat kunnen ze wel!


Het gebeurde vroeger al. De arme fabrieksarbeider, hij had eindelijk een baan. Het waren lange dagen en weinig geld. Maar toch, alles beter dan niets. Hij deed zijn werk goed en had eindelijk weer vertrouwen in de toekomst. Tot hij opeens bij de baas moest komen. Hij was ontslagen. Technologie had zijn baan overgenomen. Een robotje zat nu op zijn plek.

Tegenwoordig is het normaal dat meer dan de helft van het werk in een fabriek door 'robots' wordt gedaan. Niemand kijkt daar meer van op. Helaas zal het daar niet bij blijven. In de toekomst zullen steeds meer banen verdwijnen en steeds meer robots verschijnen. Die robots klagen immers niet. Het zijn echte bikkels, ze werken 24/7 en vragen af en toe slechts een beetje smeerolie zodat ze weer lekker verder kunnen werken. Daar kan geen mens tegenop.

Maar wat moeten al die arme mensen dan, die zijn vervangen door een robot? Op die moeilijke vraag, daar heeft helaas geen enkele robot een antwoord op.

Wordt het niet eens tijd om technologie de mond te snoeren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten