zaterdag 3 januari 2015

Dinsdag theoriedag: waarom kijk je zo raar?

Het is dan wel geen dinsdag -iets met afgeleid door moderne technologie en uitstelgedrag-, maar vandaag dan toch een nieuwe dinsdag theoriedag.

Al die smileys op Whatsapp, Facebook et cetera. Leuk zijn ze hè? Ik ben in ieder geval een groot fan van van de smileys. Ze helpen je door heel wat momenten heen waarop je eigenlijk niet weet wat terug moet zeggen tegen iemand op bijvoorbeeld Whatsapp. En bovendien helpen ze je om je gemene opmerking net wat gemener te maken, net wat sarcastischer te maken of juist net wat liever te maken. Kortom, smileys maken het leven een stuk gemakkelijker.


Maar, die leuke smileys hebben ook een nadeel. Dit heeft te maken met het herkennen van emoties. Deze smileys zorgen er namelijk voor dat het oorspronkelijk menselijk vermogen van het herkennen van gezichtsuitdrukkingen wordt geamputeerd. Uit onderzoek van de University of California blijkt namelijk dat kinderen tegenwoordig moeite hebben met het herkennen van gezichtsuitdrukkingen. Ze kennen geen 'echte' gezichtsuitdrukkingen meer, maar slechts de smileys die zij op de ipad, smartphones en computer zien.

Kinderen die meer dan vijf dagen geen smartphone, computer of televisie gebruiken slagen er beter in om gezichtsuitdrukkingen te herkennen. Doordat sociale media zoveel tijd kosten, kunnen de kinderen die tijd niet meer gebruiken voor persoonlijke contacten. 
Je kunt aanwijzingen voor non-verbale emoties niet leren van een scherm op de manier waarop je dat bij face-to-face communicatie leert. Als je niet face-to-face communiceert, kun je belangrijke sociale vaardigheden kwijtraken. Aldus datzelfde onderzoek. (HP de tijd, 2014)

Wordt het niet eens tijd om technologie de mond te snoeren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten