donderdag 8 januari 2015

Het technologische leven van de Amish people

De Amish, iedereen heeft wel eens van deze groep mensen gehoord. De Amish is een geloofsgemeenschap en leeft zo ver mogelijk van de 'moderne wereld'. Alles wat ze nodig hebben, maken ze zelf. Het onderwijs wordt ook door de Amish zelf verzorgd. Amish kinderen weten dan ook weinig van de 'moderne wereld'. Maar, hoe staat juist deze groep, die zich zo afhoudt van alles wat modern is, tegenover technologie?

De Amish mensen vinden al die moderne technologie maar niets. Veel mensen denken daarom ook dat de Amish mensen totaal geen technologie gebruiken. Het tegendeel is waar.


Amish mensen gebruiken wel degelijk technologie. Maar, wel alleen het echt nodige wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan enige vorm van elektriciteit en simpele machines. Ook is er in het het hele Amish dorp 1 telefoon. Deze telefoon mag alleen gebruikt worden voor echt belangrijke belletjes, bijvoorbeeld naar een dokter. De telefoon mag absoluut niet gebruikt worden om te 'socializen'.

Tegenwoordig zijn de regels wat betreft telefonie iets minder streng bij de Amish. De regels verschillen per gemeenschap. De Amish vinden het vooral belangrijk dat de technologie geen inbraak is op het hechte en sociale leven binnen de gemeenschap.

Spullen als televisie, computers en moderne tractors worden wel verbannen binnen de Amish gemeenschap. Dat soort dingen verwijzen te veel naar de 'buitenwereld'. Het zou zorgen voor verleidingen, het zou de familiebanden verzwakken. Het geeft angst dan mensen de gemeenschap mogelijk verlaten.

Eens in hun leven krijgen jongeren wel de kans om eens flink los te gaan in de 'moderne wereld'. Een moderne wereld waar ze niks van weten, een moderne wereld waar ze alleen maar slechte dingen over hebben gehoord. Dingen als Facebook, Whatsapp of een smartphone op zich, dat kennen ze niet. Vaak komen ze dan ook niet mee in de moderne maatschappij en keren ze snel weer terug naar hun veilige Amish wereldje.

In 'onze' wereld is het eigenlijk verplicht om een smartphone te hebben, om altijd bereikbaar te zijn, je leven te delen op social network sites als Facebook en je carrière bij te houden op LinkedIn. Doe je dit niet, dan hoor je er niet bij, dan mis je van alles. Eerlijk gezegd lijkt het me wel fijn als niemand dingen als een smartphone heeft, als niemand je ooit heeft verteld over dingen als een smartphone. Wat je niet kent, kun je immers ook niet missen!

We kunnen ons niet voorstellen hoe te leven zonder al die technologie. We kunnen -en de meesten mensen willen- niet zonder. De Amish weet niet beter. En ik denk dat de Amish mensen, wat dat betreft, gelukkiger zijn dan een groot aantal mensen in de 'moderne wereld'...

Wordt het niet eens tijd om technologie de mond te snoeren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten